O uriașă baterie de apă, cea mai recentă inovație elevețiană în materie de energie regenerabilă, ar putea oferi stabilitate rețelei energetice pe întreg continentul european

O uriașă baterie de apă, cea mai recentă inovație elevețiană în materie de energie regenerabilă, ar putea oferi stabilitate rețelei energetice pe întreg continentul european
Sursa foto: CNN
Publicat: 02/08/2022, 15:21

Nant de Drance, o uriașă baterie de apă care poate nu doar să stocheze energie, ci și să o furnizeze mai departe, a fost dezvăluită de Eleveția. Este vorba despre o hidrocentrală cu acumulare prin pompare, care oferă aceeași capacitate de stocare a energiei ca 400.000 de baterii de mașini electrice.

Bateria de apă a început să funcționeze luna trecută și este cea mai recentă inovație în materie de energie regenerabilă a Elveției. Robert Gleitz, delegat al consiliului de administrație al Nant de Drance, a precizat că uzina, situată în Alpii Elvețieni, în cantonul Valais, este echipată cu turbine agile, reversibile, care oferă noi niveluri de flexibilitate.

Astfel, centrala poate trece de la stocare la furnizare de energie electrică, doar prin apăsarea unui comutator. Aproximativ 17 kilometri de tuneluri subterane au fost excavate prin Alpi, în timp ce cele șase turbine sunt depozitate la 600 de metri sub pământ, într-o cavernă uriașă de lungimea a două terenuri de fotbal.

Nant de Drance a reutilizat două rezervoare existente, ridicându-l pe cel superior cu 21,5 metri, pentru a-i dubla capacitatea. În prezent, bateria are mai multă apă decât 6.500 de piscine de dimensiuni olimpice, construcția proiectului masiv durând 14 ani.

Robert Gleitz este de părere că proiectul de două miliarde de dolari ar putea juca un rol vital în stabilizarea rețelei de electricitate a Europei, pe măsură ce continentul trece la energie regenerabilă, fiind una dintre cele mai mari facilități de acest gen. Potrivit delegatului, Nant de Drance returnează în rețea aproximativ 80% din energia electrică pe care o primește și stochează aproximativ 20 de ore de energie de rezervă.

Hidrocentralele cu acumulare prin pompare, care există de peste un secol, sunt deosebit de importante pentru energia regenerabilă, deoarece energia eoliană și cea solară se bazează în mare măsură pe vreme și nu oferă o sursă de energie constantă. „Putem lua energie (de la rețea) când este prea multă și o putem genera din nou când este nevoie”, a afirmat Gleitz.

Pascal Radue, CEO al GE Renewable Energy Hydro, care a furnizat echipamente pentru instalație, a precizat că Nant de Drance folosește pompe-turbine cu viteză variabilă, care ajută la stabilizarea rețelei electrice. „Cu o turbină cu viteză fixă, trebuie să aștepți până când centrala funcționează exact la viteza potrivită pentru a fi sincronizată cu rețeaua”, spune Radue.

De asemenea, directorul GE Renewable Energy Hydro a menționat că acest lucru irosește timp și energie. Mai mult, turbinele cu viteză variabilă furnizează imediat energie electrică rețelei, astfel încât există mai puțin risc de întrerupere a furnizării.

În mare parte, hidrocentrale cu pompare „cu curgere deschisă”, care sunt construite pe sisteme fluviale și necesită construcția de baraje, au perturbat fauna sălbatică și au deteriorat ecosistemele. În Elveția, unde a fost construită prima hidrocentrală cu acumulare prin pompare în 1890, aproape jumătate din lungimile totale ale râurilor au fost modificate artificial.

Andrew Blakers, profesor de inginerie la Universitatea Națională din Australia, susține că proiectele moderne, precum Nant de Drance, favorizează sistemele în buclă închisă și nu afectează sistemele fluviale. „Era construcției de baraje este aproape de final”, spune Blakers, adăugând că aceste centrale electrice cu buclă închisă ocupă un spațiu relativ mic, având în vedere securitatea energetică pe care o oferă.

Profesorul estimează că ar fi nevoie de aproximativ doi kilometri pătrați de teren inundat pentru a alimenta un oraș cu un milion de locuitori, timp de 24 de ore. De asemenea, acesta a adăugat că hidroenergia cu acumulare prin pompare oferă una dintre soluțiile de stocare a energiei cu cea mai mare eficiență disponibile în prezent.

Rebecca Ellis, manager de politici energetice la Asociația Internațională a Hidroenergiei, afirmă că Elveția ar putea oferi stabilitate rețelei energetice de pe tot continentul, fiind situată în inima geografică a Europei. Potrivit lui Ellis, Nant de Drance a crescut capacitatea energetică instalată a Elveției cu 33%, iar acest lucru „demonstrează leadershipul Elveției” în tranziția către surse regenerabile, potrivit CNN.

Cu toate acestea, Robert Gleitz avertizează că, în prezent, reglementările reprezintă o barieră, în contexul în care țara nu este membră a Uniunii Europene. „Regulile pieței nu sunt ușoare. Trebuie să avem acorduri mai strânse cu UE”, spune Gleitz.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Turneul lui Taylor Swift ar putea modifica strategia Băncii Angliei
×